”Det blev verkligen en livsstilsförändring”

I Sverige avger var åttonde man och var femte kvinna ett nyårslöfte. Undersökningar visar att det vanligaste löftet bland kvinnor är att börja äta mer hälsosamt, medan det bland  männen är att komma igång med träningen. Lugnets Fysiocenter erbjuder sedan några år  tillbaka ett koncept som kallas Nyårslöftet, där kan den som vill välja mellan företagets tre populäraste träningskurser, Kickstart, To Hell And Back eller Viktminskning.

Träningskurserna startar i januari och sträcker sig från sex till tolv veckor beroende på vilken kurs  man väljer. I samtliga kurser ingår personlig tränare och ett träningsprogram samt ett kostschema  som hjälper deltagarna att nå sina mål. Till sin hjälp har träningsdeltagarna en app där de  registrerar sina framsteg och tar del av olika träningsupplägg. I appen kan de också få peppning av  sin personliga tränare och av andra deltagare som går samma kurs.

En av alla som provat en träningskurs hos Lugnets Fysiocenter är Emma Starkenberg, 34 år, från Falun. Hennes val föll på den tuffa kursen To Hell and Back.
– Jag har försökt att komma igång med träningen så många gånger. Gått på gymmet och känt mig taggad, men varje gång har jag lagt ned efter ett tag, berättar hon.

emma_t

Emma är småbarnsmamma och tror att det är en anledning till att det så ofta runnit ut i sanden.
Det tillsammans med att hon haft svårt att hitta träning som var rolig. Dessutom saknade hon  kunskaper om vad som var bra träning och hur man gjorde övningar rätt och effektivt.
– Om jag eller barnen blev sjuka så blev det ett avbrott i träningen och då hade jag inte rutinen att ta mig tillbaka till gymmet. Den rutinen har jag definitivt skaffat mig efter To Hell And Back,  fortsätter hon.

Niclas Mårtensson är verksamhetschef och personlig tränare på Lugnets Fysiocenter. Han tillsammans med Martina Bertils är de som håller i träningskurserna i Nyårslöftet.
– Våra kurser hjälper deltagarna att få in träningen på ett naturligt sätt i vardagen. För oss är det viktigt att din träningsrutin är hållbar över tid. Korta insatser funkar inte, berättar han och fortsätter att förklara att kurserna inte kräver tidigare träningserfarenhet. Vem som helst kan hoppa på en kurs. Det enda som krävs är motivation och att man bestämt sig för att komma igång med  träningen.

– Jag hade verkligen bestämt mig den här gången. Målet var att jag skulle bli piggare och orka mer i vardagen. Jag ville ha kraft att vara en bra mamma. Jag har en historik av utmattning, så det psykiska måendet var det viktigaste. Muskler och kondition fick jag på köpet, säger Emma.

– Jag hade verkligen bestämt mig den här gången. Målet var att jag skulle bli piggare och orka mer i vardagen. Jag ville ha kraft att vara en bra mamma. Jag har en historik av utmattning, så det psykiska måendet var det viktigaste. Muskler och kondition fick jag på köpet, säger Emma.

En livsstilsförändring
Trots att Emma har två barn lyckades hon hitta tiden för träning och valde oftast att genomföra den på gymmet trots att många av passen är upplagda för att funka även i hemmiljö.
– Träningen var tuff, det var den. Jag körde fyra till fem egna pass i veckan, varav ett till två var PT-pass. Det var ständig träningsvärk, men samtidigt jättekul och min personliga tränare Martina var toppen. Hon pushade och fick mig att känna att jag var bra, att jag kunde, även de gånger jag kom till gymmet orkeslös och omotiverad. Det blev verkligen en livsstilsförändring, berättar Emma.

niclas-citat

Niclas håller med om att den personliga tränaren är viktig för att deltagarna ska lyckas.

– Vi finns med och pushar och följer upp både i appen och vid våra PT-pass. Det gör att deltagarna verkligen genomför sin träning. Faktum är att 96 procent av alla som hoppar på kurserna genomför  dem från början till slut, säger han.

Utmaningen
För Svart Karl-Olov ”Kalle” Karlsson, 38 år, var det att förbättra sina resultat på klassikern som han hoppade på Nyårslöftet 2022. Även han valde kursen To Hell And Back. Kalle som bor i Söderås  utanför Rättvik har en viss träningsbakgrund från gymmet samt från cykling, men beskriver sig som en glad amatör som nu ville ha bättre förutsättningar för att lyckas.
Planen var att bli mer vältränad och tappa onödiga kilon.
– Det gick bra, jag gick ned tolv kilo och blev starkare. Min tid på Vasaloppet förbättrades med nästan en och en halv timme jämfört med förra gången jag åkte, berättar han.

kalle_p_2-crop
kalle_t

Kalle tränade sex pass i veckan varav ett med Niclas som PT. Passen var varierade, allt från intervaller och styrketräning till mer högintensiv träning, och pågick mellan 30 och 60 minuter. Träningen genomfördes oftast på gymmet i Rättvik.
– Visst var det tufft, men jag kände hela tiden att jag skulle klara det. Innan kursen var jag lite orolig för kostschemat, att det skulle vara mest grönsaker och att jag inte skulle bli mätt, men så var det inte.

Kostschemat är individuellt anpassat efter deltagarna och i Kalles fall så handlade det om att äta 1800 kalorier under tio av tolv veckor och 2500 kalorier de övriga två.
– Man äter ju inte skräpmat och chips och så, men annars är det ju vanlig mat och man hittade snabbt sina favoriträtter i appen. Sen fick man ju fuska någon gång ibland också, berättar Kalle och får medhåll av Niclas.
– Kurserna är anpassade efter deltagarens förutsättningar och designade för att lära dig hur träning och kost kan bli en naturlig del av din vardag. Kurserna lär dig planeringsmässigt hur och när du  kan träna, hur du äter rätt och hur du fortsatt kan unna dig något onyttigt eller ett glas vin utan att  efteråt få ångest. Recepten finns med kött, fisk, fågel och vegetariskt.
Inga avancerade recept och ofta sånt som alla i familjen gillar.

Resultatet
Hur gick det då för Kalle med klassikern? Tyvärr blev Vasaloppet den enda delen av klassikern som han hann med innan en arbetsskada satte käppar i hjulet.
– Det blev inte riktigt som jag tänkt mig, jag skadade ryggen på jobbet och kunde inte genomföra resten av klassikern. När jag väl kom igång med träningen igen efter skadan så fick jag en  hälsporre. Men nu är planen att sätta igång igen. Det jag lärde mig under kursen gör att jag har rätt verktyg för att köra igång igen.

Emma har nått sitt mål, att få träningen som en naturlig del av vardagen.
– Jag tränar idag tre till fyra gånger i veckan och har gjort det ända sedan kursen avslutades.
Nu mår jag mycket bättre och orkar mycket mer i vardagen. Musklerna har jag fått behålla.
Jag ångrar mig inte en sekund och rekommenderar alla jag känner att testa en kurs, avslutar hon.

Nyårslöftet är samlingsnamnet för tre av Lugnets Fysiocenters populäraste träningskurser:

Kickstart, som hjälper dig att komma igång med hållbar träning. Viktminskning, som fokuserar på att hjälpa dig att bli av med onödiga kilon. Och To Hell And Back som är för dig som vill ha en riktig utmaning och testa hur långt du kan ta din träning. När du väljer någon av kurserna i Nyårslöftet så tillhör du en grupp, din träning sker individuellt och med personligtränare, men i vår träningsapp kan du ta del av andras resultat och dela med dig av dina egna framsteg. I appen finns massor av övningar, träningsvideos och tips. Du får också en skräddarsytt kostschema och kontinuerlig push av din coach.

Företagshälsa

Förmånliga erbjudanden och aktiviteter för pigga företag

Förenings-
Träning