Svärdsjögatan 28
791 31 Falun
023-635 70

Ordinarie tider

08-22
Ti 07-22
On 08-22
To 07-20
Fr 07-19
09-17
09-17

Se tillfälliga tider.

Kettlebellpass:
Måndag17:30GS, (Jerk, Snatch, Longcycle)
Onsdag17:00GS
Torsdag17:30Cirkelpass
Lördag11:00GS



Fysiocenter Kettlebell Club

Resultat från Julkulan i Falun.
Många PB´s samt nytt världsrekord av Johanna Hultman i jerk och biathlon.
God Jul alla starka, svenska kb lyftare.







Stora Faluframgångar i VM i kettlebells
23-25/11 avgjordes VM i kettlebells, maratondelen i Antequera i Spanien.
På lördagen tävlades det i 30 minutersset och på söndagen i 60 minuter.
Man använder en kula och får inte ställa ner innan tiden är slut. Då blir man helt utan resultat.
Sveriga hade 10 lyftare närvarande, varav tre kom från Falun. Samtliga tre representerar Fysiocenter Kettlebell Club.
Ellinor Sjöström, 47, gjorde halfsnatch med 16 kg på lördagen och fick upp kulan 538 gånger, vilket är en förbättring av hennes tidigare världsrekord med 46 repetitioner. På söndagen var det longcycle på programmet och en 12 kg´s kula. Med 900 repetitioner blev det denna gång och även det nytt världsrekord.
Henric Lennmark-Appelbom, 21, ställde upp i fyra grenar, två set vardera dagarna. Longcycle med 24 kg, 337 reps och jerk, 24 kg, 488 reps. Det blev en bronspeng i den sistnämnda. Båda i 30 minuter. Sedan blev det silver i longcycle, 16 kg med 861 reps. Personbästa i samtliga tre dicipliner. Dock gick det lite sämre i sista grenen, jerk, 16 kg i 60 minuter där han fick ihop 1195 reps, klart under hans personbästa, så där hamnade han utanför prispallen. Båda de sistnämnda i 60 minuter.
Per Olhans, 57, deltog i två dicipliner. Det blev guld i lördagens longcycle med 24 kg, 30 minuter och 449 reps. En höjning av det tidigare egna världsrekordet med 9 reps. Under söndagen var målet att göra 1000 reps med 20 kg på en timme men efter en liten svacka i mitten stannade
det vid 980. Ändå en ökning av det egna världsrekordet med 47 reps.
21 länder och 206 lyftare deltog och Sverige slutade trea i lagtävlingen efter Spanien och Italien.
Sverige har deltagit i många internationella mästerskap de sista åren men denna tävling får nog anses som den bästa svenska insatsen hittills, standardmässigt. Samtliga svenska lyftare gjorde klart över vad som förväntats av dem.

Bildtext: Per Olhans, Ellinor Sjöström och Henric Lennmark-Appelbom.





EM i kettlebells, Portugal
Helgen 9-11/11 avgjordes EM i kettlebells i Porto, Portugal. Som ende deltagare från Falun deltog Per Olhans i longcycle och biathlon. Båda grenarna med 2x24 kilo.
På fredagen gick det väldigt bra. Personligt rekord och guld i longcycle med 93 reps.

- Hade en överraskande bra känsla hela vägen, säger Per. Jaq är väldigt nöjd.
Då Per också jobbar som domare så blev det detta under lördagen.
Under lördagskvällen slog dock magsjukan till. Så det blev inte som det var tänkt i söndagens biathlon. Ett dåligt jerkset (103 reps) följdes av ett mindre bra set i snatch (184 reps).

- Fanns ingen energi idag efter allt rännande på toa. Och dessutom en ostadig axel gjorde att jag fick en massa no-Counts. Bara att glömma och gå vidare. Hoppas bara magen återhämtat sig till sista helgen i november då det är maraton VM i Antequera, Spanien.

Förutom Per åker också Ellinor Sjöström och Henric Lennmark-Appelbom dit.





Resultat Aktivera Open, Hofors






Länk till Caveman Athlete




Resultat Falun Triathlon Open






Medaljer i kettlebell-VM
Milano/Kettlebells. Under midsommarhelgens tre dagar avgjordes VM i kettlebells i Milano, Italien. Sverige hade 11 deltagare, varav 2 från Faluns framgångsrika klubb, Fysiocenter Kettlebell Club.
Den ena var den unge talangen Henric Lennmark-Appelbom, som för bara 4 veckor sedan gjorde mycket bra ifrån sig under maraton-VM på Irland. Denna gång gick den inte riktigt som det var tänkt. Den första tävlingsdagen var det en bit över 30 grader, både utanför och inne i hallen. Detta kombinerat med mindre träning på grund av sjukdom veckorna innan, tog ut sin rätt och han var långt ifrån sin normala kapacitet i Longcycle, 2x24 kg.
- Ja, den höga värmen är inget som passar mig. Tog helt slut efter halva setet och var tvungen att sätta ner, säger han besviket.
Inte heller i Biathlon, jerk och snatch, under den tredje dagen, kom han upp till det resultat han förväntat sig. Men trots ett lite sämre jerkset och ett tangerat personbästa i snatch så blev det i alla fall en bronspeng. Henric tävlar i klassen -87 kg.
Lite bättre gick det för Per Olhans, tävlandes i -80 kg, som visserligen inte heller trivdes i hettan, som knep ett silver i amatörklassen med 89 repetitioner i Longcycle, 2x24 kg vilket är bara 2 reps under personbästa. Detta resultat räckte också till guld i veteranklassen, 50-59 år.
- Under omständigheterna är jag ganska nöjd med siffrorna. Fanns kanske lite mer kvar i tanken men ett helt ok set, säger han.
Det vankades Biathlon också för honom under söndagen. Med ett personligt rekord i jerk, 2x24 kg, 123 reps och ett hyfsat set, som han uttryckte det, i snatch med 191 reps, 24 kg, så blev det guld i både amatör och veteranklassen. Dessutom svenskt rekord. Han hade det tidigare själv.
- På tiden det blev slaget. Det var 4 år gammalt.
Falubördiga Tiffany Bettembourg, som tränas av Per, tog brons i Longcycle med det nya svenska rekordet, 77 reps med 2x20 kg. Bara 2 reps från seger. Vann gjorde världens bästa kvinnliga lyftare, alla kategorier, Abigail Johnston från Skottland, efter en spännande flight där tvåan hade 78. Hon vann även Biathlon där Tiffany blev tvåa med, bl.a, det nya svenska rekordet i jerk, 2x20 kg, 123 reps.
I den totala lagtävlingen slutade Sverige fyra.
Samtliga deltagare från de 26 länderna var samstämmiga i att det var det bästa arrangemanget de deltagit i. Och stämningen bland alla lyftare var på topp under hela helgen.
- Alla umgås med alla och supportar varandra oavsett vilket land man kommer ifrån. Det är en helt fantastisk stämning i den här kettlebellfamiljen världen över, säger Per, som också sitter i styrelsen i det internationella förbundet.
- Nu blir det ett EM i Portugal i november och under mötet vi hade på lördagskvällen beslutades att VM och EM 2019 ska gå på Irland respektive i Ukraina. Men först ska vi avverka SM i Longcycle och maraton som går i Östhammar i mitten av augusti. Sen snackar vi inom det svenska förbundet om att kanske söka EM eller VM till Falun 2020, avslutar han.






Världsrekord och guld i kettlebell maraton






Majkulan, Falun







SM i kettlebells avgjordes i Falun







Ultimate Girevik Cup Stage 1 2018-03-17 Falun Sweden













Resultat av Winter Sprint 2018-01-27







Resultat av Julkulan 2017-12-09







Maratonlyftning för kettlebells i Milano
I helgen som gick (26-27/11) så avgjordes det tredje världsmästerskapet i maratonlyftning för kettlebells i Milano, Italien. Till skillnad från traditionell kettlebell lyftning, där man lyfter två klot i tio minuter, så använder man här ett klot i 30 respektive 60 minuter. I tio minuters varianten så får man tillgodoräkna sig de lyft man gjort innan tidsgränsen går ut, om man sätter ner. Men här måste man stå hela tiden ut. Sätter man ned innan så blir man nollad, diskvalificerad.
Nio svenska lyftare fanns på plats, varav tre från Faluklubben Fysiocenter Kettlebell Club. Och det blev stora framgångar för alla tre.
Ellinor Westling, 46, som tränar med kettlebells i snart två år, tog guld i sina bägge klasser, halfsnatch med 16 kg och longcycle med 12 kg. Bägge i veteran 1, 40-49 år.
Unge Henric Lennmark-Appelbom, 20, tog guld i jerk och silver i longcycle. Bägge med 16 kg. Det blev också en sjätteplats longcycle med 24 kg. Samtliga i amatörklassen.
Per Olhans, 56, tog guld i alla fyra klasserna han deltog i. Halfsnatch och longcycle, med 24 och 20 kg. Samtliga i klassen veteran 2, 50-59 år.

Resultaten i de klasserna Falulyftarna deltog i. Först lördagens 30 minutersset:
Halfsnatch, 16 kg, veteran 1; 1. Ellinor Westling, 446 reps (repetitioner).
Longcycle, 24 kg, amatör; 6. Henric Appelbom, 287 reps.
Halfsnatch, 24 kg, veteran 2; 1. Per Olhans, 547 reps.
Longcycle, 24 kg, veteran 2; 1. Per Olhans, 383 reps.

Söndagens 60 minutersset:
Longcycle, 12 kg, veteran 1; 1. Ellinor Westling, 840 reps.
Jerk, 16 kg, amatör; 1. Henric Appelbom, 1002 reps.
Longcycle, 16 kg, amatör; 2. Henric Appelbom, 728 reps.
Halfsnatch, 20 kg, veteran 2; 1. Per Olhans, 1219 reps.
Longcycle, 20 kg, veteran 2: 1. Per Olhans, 876 reps.

Totalt deltog c:a 200 lyftare från 25 länder. Sverige blev tvåa i lagtävlingen efter Italien och före Norge. Totalt tog Sverige 21 medaljer, 18 guld och 3 silver, varav 9 stycken alltså hamnade i Falun.
Nu väntar två mindre tävlingar på hemmaplan, 9/12 och 28/1, innan 9 lyftare från Faluklubben åker över till USA i februari för att delta i den största tävlingen förutom EM och VM. Denna gång lyfter man i 10 minuter.








Guld och världsrekord i kettlebells
Kettlebells, Loutraki
12-14 oktober avgjordes VM i kettlebells i Loutraki i Grekland. Sverige hade 9 deltagare på plats. En av dem var Tiffany Bettembourg, boendes i Linköping men med rötterna i Falun. Hon plockade hem ett guld i jerk och ett silver i longcycle. Den sistnämnda grenen var den som var det egentliga målet då hon bara tre veckor innan VM gjorde 114 repetitioner med 2x16 kg, vilket är 4 reps över det gällande världsrekordet. Men vid det tillfället vägde hon lite för mycket för att det skulle godkännas i hennes viktklass. Longcycle gick första dagen och hon fick inte till det riktigt med tekniken och det slutade med 99 reps och ett silver.
- Jag var riktigt besviken på resultatet då träningen har gått som på räls. Ända tills dagen efter jag gjorde 114, säger hon.
Då insjuknade hon på rosfeber. Armen svullnade upp och hon fick ta starka mediciner och inte träna på 10 dagar. Och när hon väl blev frisk från det så åkte hon på matförgiftning förra helgen.
- Dålig sushi var det. Och sen blev flyget försenat när jag skulle åka så jag kom ner en dag senare och hann precis väga in mig i tid. Så det var ingen höjdare till uppladdning precis.
Men andra dagen så gick det betydligt bättre. Med 154 reps i jerk, 2x16 kg så krossade hon det gamla rekordet. Hela hallen stod och jublade på slutet av setet när då såg vartåt det bar.
- Det var en helt annan känsla den andra dagen och allt funkade mycket bättre. Verkar som det behövdes en dag till för att krafterna skulle komma tillbaka.
En av hennes landslagskompisar som stod på en plattform bredvid, Marika Jansson från Duderö, Östhammar, slog även hon världsrekord i sin viktklass med 127 repetitioner. Tiffanys och Marikas världsrekord var de enda under tävlingarna.

Tränare och coach för Tiffany är Per Olhans som också var den andra deltagaren från dalarna. Han tävlar för Fysiocenter Kettlebell Club i Falun och är också ledare för landslaget och ordförande i det relativt nybildade Svenska Kettlebell Förbundet. Det blev 3 guld och 1 silver för Per som inte alls var nöjd med sin insats.
- Nej, jag var en bit ifrån mina personliga rekord. Jag har haft problem med mina knän under en längre period som gjort att jag förlorat en hel del muskelmassa i benen. Det gör att jag får svårigheter att trycka upp kulorna ordentligt. Men det är klart att jag är glad för medaljerna, säger Per, som deltog i grenarna longcycle och biathlon (jerk och snatch) i veteranklass och den öppna klassen där det inte är några åldersgränser. Samtliga med 2x24 kg:s kulor.
Nästa stora tävling är VM i maraton. Det betyder att man står med en kula i 30 eller 60 minuter i stället för de 10 minuterna med 2 kulor som var fallet i helgen. Det går i Milano i Italien i slutet av november blir premiär för Per i internationella sammanhang när det gäller det längre seten.
- Ja, det ska bli intressant. Jag tänker försöka mig på två grenar. På lördagen hade jag tänkt göra två st. 30 minutersset och på söndagen två st. 60 minutersset. 24 kg på det kortare och 20 kg på de längre. Får se hur det går, avslutar Per.

Sverige tog under helgen 9 guld och 3 silver. Alltså totalt 12 medaljer, varav hälften alltså hamnade hos de båda dalalyftarna.







Eken Open, Stockholm
Fysiocenter Kettlebell Club var med och arrangerade, skulle det visa sig, den bästa klubbtävlingen i landet hittills. Många personliga rekord och svenska rekord. Dessutom två världsrekord.








Falun Thriathlon Open
Stort tack till alla som kom och gav allt i dagens tävling. Speciellt tack till dom åker långt. Vi bugar så djupt våra hamstrings tillåter.

Stående fr.v; Per Olhans, Bengt Andersson, Tom Flood, Mathilda Flood, Karin Jakobsson, Niklas Nylund, Marika Jansson, Nils Danielsson, Victor Danevad, Natanael Persson, Magdalena Grundström.
På knä, fr.v; Ellionor Westling, Malin Vestberg, Henric Appelbom, Andreas Ewaldsson, Emil Arnberg, Rickard Garbell.







Ultimate Girevik Cup
Den 13/5 gick del 2 av den internationella halvmaraton tävlingen Ultimate Girevik Cup. Det innebär att man kör i 30 minuter med ett klot, med obegränsat antal handbyten, i ett sträck utan att sätta ner.







SM i kettlebells
Fysiocenter Kettlebell Club från Falun arrangerade i helgen framgångsrikt SM i kettlebells i Lugnets A-hall.
På lördagen kördes Biathlon och på söndagen Longcycle. Som vanligt hade världens bästa veteranklubb ett stort antal deltagare även om några stycken valde att avstå pga småskador.
Ellinor Westling tog brons i biathlon genom att sätta två rejäla personliga rekord i jerk och snatch i veteranklassen. Brons blev det också för talangen Henric Appelbom i -85 kilosklassen. I herrarnas veteranklass lade klubben beslag på de fyra första platserna med Johan Sarkkinen som guldmedaljör. Silver blev det för Niklas Nylund och bronset gick till Sacke Danevad. Fjärdeplatsen tog den överlägset äldste deltagaren i helgen, Nils Danielsson.
Söndagens tävlingar höll hög världsklass. Vi fick också uppleva ett världsrekord i damernas 73 kilos klass genom Birgitta Frisell från Duderö som drog upp 2 x 16 kilo 106 gånger. Hon hade själv det gamla på 102 reps.
Övriga klasser innehöll både europa- och världsmästare och de personliga rekorden stod som spön i backen. Det verkar som de flesta lyckats pricka formen även om det fanns ett fåtal som blev besvikna.
Som bäst för Faluklubben blev det här en fjärdeplats för Ellinor och en tredjeplats för Emil Arnberg i veteranklasserna. Även om det inte blev fler medaljer så slogs det många nya personliga rekord.
Stämningen var hög hela helgen och på söndagen kom den legendariske olympiske bronsmedaljören Hans Bettembourg och agerade prisutdelare. Bl.a. fick han dela ut guld till sin dotter Tiffany, som tävlar för Linköping, i 68 kilos klassen, som drog upp 2 x 20 kilo hela 67 gånger. Lite guldstänk på Falun blev det ändå där då hon har Per Olhans som tränare.

Stående fr.v: Johan Sarkkinen, Niklas Nylund, Per Olhans (speaker, huvuddomare och ansvarig för arrangemanget), Ellinor Westling, Bengt Andersson, Sacke Danevad. Knäst. fr.v: Nils Danielsson, Henric Appelbom, Emil Arnberg, Klas Lindskog.






Kettlebellsguld i USA
WAKSC, World Assosiation of Kettlebell Sport Clubs, arrangerade i helgen VM i Costa Mesa i Kalifornien i USA. Ett VM, anordnat som ett alternativ till det andra stora VM som ryssarna håller. Anledningen är att de inte tror att kvinnor kan lyfta kettlebells på samma villkor som män. D.v.s. med två kulor. Men i väst så arrangeras tävlingarna jämlikt, och har gjorts så i flera år. Flera ryska mästare som anammat den västerländska jömlikheten var med i staben som stod bakom tävlingen.
65 klubbar och närmare 300 lyftare från 27 länder deltog och lyfte från tidig morgon till sen eftermiddag i tre dagar. Jerk på fredagen, snatch på lördagen och longcycle på söndagen.
Fysiocenter Kettlebell Club från Falun hade 8 deltagare närvarande och det gick överraskande bra. Klubben tog 9 guld, 3 silver, 5 brons och satte dessutom 17 personliga rekord.
Kristina Scott, 51, vann alla sina tre grenar i veteranklassen där man använder 2x12 kg. Hon blev dessutom utsedd till "Absolute light weight World Champion" där man räknar ihop alla tre grenarna.
Sacke Danevad, 58, gjorde detsamma på herrsidan med 2x16 kg, där han i hård konkurrens med Bengt Andersson, 64, tog hem den stora titeln. Efter tre grenar skiljde det bara fyra repetitioner mellan dom. 434 mot 430. Detta trots att Bengt tog både guld, silver och brons medans Sacke fick nöja sig med ett brons individuellt. Men ett starkt snatchset avgjorde till hans fördel.
- Jag är så lycklig så jag tror knappt det är sant, säger Sacke, som för drygt tre år sedan drabbades av en stroke.
- Då hade jag inte ens hört talas om en kettlebell. Men nu har jag tränat i snart två år. Vilken resa man gjort, tillägger han.
Samma titel tog även Per Olhans, 56, hem i den tunga klassen bland veteranerna där man använder 2x24 kg, "Absolute heavy weight World Champion". Detta trots att han inte var i närheten av sina personliga rekord. mest p.g.a. en efterhängsen knäskada. Han vann ändå alla sina grenar och som en bonus fick han, högst oväntat, också pris för bästa prestation i veteranklassen, alla kategorier.
Ellinor Westling, 46, tog hem ett guld och två silver med 2x12 kg i den öppna klassen, 18-49 år, och satte tre prydliga personliga rekord. Mycket bra med tanke på att hon bara tränat i drygt ett år.
Catharina Gustavsson, 56, har inte kunnat träna fullt p.g.a. sina astmaproblem. Och det fortsatte också här. Trots detta blev det i alla fall ett brons.
Nils Danielsson, var som med sina 74 år tävlingens klart äldste deltagare. Trots att man kan gå ner till 2x12 kg när man har passerat 70 så valde han att lyfta med 2x16, envis som han är. Det blev inga medaljer men personliga rekord i alla dicipliner.
Ett stort genombrott stod den blott 19-årige Henric Appelbom för då han premiärtävlade med 2x24 kg. Mest imponerande var hans set i longcycle där han stod tiden ut och drog upp kulorna 47 gånger. Han har haft en riktigt bra utveckling då han började med kettlebell sport för bara ett och ett halvt år sedan. Ett riktigt framtidslöfte.
Nästa stora tävling är SM som arrangeras på Lugnet i Falun den 8-9 april där alla dessa lyftare och den övriga svenska eliten deltar. Faluklubben står som arrangör.


Fr.v: Bengt Andersson, Nils Danielsson, Sacke Danevad, Per Olhans, Catharina Gustavsson, Jari Rönkä (Olofström), Ellinor Westling. Sittande: Kristina Scott, Henric Appelbom. I bakgrunden på väggen ser man bilder på Per Olhans t.v. och Johan Alm (som inte var med) t.h.





Falun Winter Sprint
Några sjuka, några frånvarande av andra orsaker. Men bra kämpat av alla närvarande i dagen race. Speciellt tack till dom som åkte långt.







Julkulan
Många PB´s i dagens Julkula. Starkt jobbat, alla. Å speciellt tack till dom som åker långt och förgyller vår tillställning med sin närvaro







KETTLEBELLS/TURIN
12 lyftare från Sverige åkte till Turin i Italien i helgen för att delta i VM i Kettlebells. Och det blev 4 guld, 7 silver och 4 brons till svenskarna. Fyra av dom togs av Per Olhans från Falun. Han har haft stora problem med en knäskada de sista veckorna och det var osäkert om det skulle hålla. Första grenen, longcycle (2x24 kg), började bra med en högre hastighet än vanligt och det pekade på nytt personbästa. Men i 7:e minuten så började knät ge sig till känna och efter 8.20 och 75 repetitioner var han tvungen att ställa ner.
- Väldigt besviken. Mitt näst sämsta resultat sen jag började. Kändes som jag skulle kunna nå 90 den här gången. Jag har 85 som bäst innan.
Trots detta blev det ett silver i amatörklassen, där en tysk vann på 86 reps, och guld i veteranklassen.
Dagen efter var det Biathlon. En gren med två moment, jerk (2x24 kg) och snatch (1x24 kg). Han gick in och gjorde endast 30 jerk (har 120 som bäst) innan knät satt stopp igen.
-Jag gjorde det bara för att få göra snatchen, som inte alls påverkar knät på samma sätt. Hade blivit diskad annars. Tänkte att jag tar det som ett träningspass när jag ändå är här. Inget personbästa men jag är ganska nöjd.
Per drog upp klotet 198 gånger. Plus att det var tre som inte blev godkända. P.g.a. den utmärkta snatchen så blev det ett silver till i amatörklassen och ett till guld i veteranklassen.
- Det var ju kul att det nå´nting som fungerade i alla fall. Nu blir det rehab för knät så att jag är frisk när nästa stora tävling är i Kalifornien i februari. Efter VM och EM är det den största tävlingen. och då är vi 8 stycken från Fysiocenter Kettlebell Club i Falun som åker, avlutar Per.






Ultimate Girevik Cup
P.g.a. sjukdomar, skador, jobb och "annat elände" var vi bara 5,5 lyftare i den sista delen (stage 3) av Ultimate Girevik Cup. PR till alla utom mig. Speciellt tack till de trogna Nynäshamnarna som alltid kommer upp och kör. Bra jobbat, alla!!






Personbästa
Många bra resultat och nya PB`s i dagens tävling. Tack alla som kom och deltog. Speciellt tack till dom som åkte långt och håller KB-andan vid liv. Bugar allra djupast. Be strong out there!






Ultimate Girevik Cup Stage 2
... gick av stapeln den 11/6. 30 minuter med en kula, fria hanbyten. Särskilt tack till Johanna och Frida som åkte långt för att delta.






Majkulan 28/5






Svenska medaljer i kettlebell-EM
Guld:
Johanna Hultman, Nynäshamn, Snatch 16 kg, veteran, 211 reps
Jari Rönkä, Olofström, Longcycle 24 kg, veteran 50-54 år, 54 reps
Per Olhans, Falun, Longcycle 24 kg, amatör, 84 reps
Per Olhans, Falun, Biathlon 24 kg, veteran 55-59 år, 119/190 reps

Silver:
Kristofer Larsson, Lindesberg, Longcycle 24 kg, amatör, 72 reps
Per Olhans, Falun, Longcycle 24 kg, veteran 55-59 år, 84 reps
Per Olhans, Falun, Biathlon 24 kg, amatör, 119/190 reps

Brons:
Johanna Hultman, Nynäshamn, Snatch 16 kg, amatör, 197 reps
Kristofer Larsson, Lindesberg, Biathlon 24 kg, 94/124 reps


Foto: Per Olhans, Johanna Hultman, Jari Rönkä, Andreas Ewaldsson, Kristofer Larsson. Saknas: Nathalie Olsson och Rickard Garbell.




SM i Biathlon
SM i Biathlon avgjordes i Lindesberg den 30 april. Fysiocenter Kettlebell Club satte många, nya, fina personbästa och tog flera medaljer. Klubben var också med och var ansvarig för arrangemanget tillsammans med Lindesberg.

Foto: Bengt Andersson, Johan Sarkkinen, Per Olhans, Johan Alm, Ellinor Westling, Niklas Nylund, Sacke Danevad, Catharina Gustavsson.





Ultimate Girevik Cup
Den 2:a april genomfördes den första delen, av tre, av Ultimate Girevik Cup. Ett klot, 30 minuter i sträck utan att sätta ner, fria handbyten. Resultat: Kristina Scott, 50, LC, 16 kg, 345 reps. Bengt Andersson, 63, snatch, 14 kg, 607 reps. Nils Danielsson, 73, snatch, 12 kg, 614 reps. Per Olhans, 55, snatch, 20 kg, 650 reps. Niklas Nylund, 40, snatch, 16 kg, 441 reps. Sacke Danevad, 57, LC, 20 kg, 327 reps.

Foto: Sacke Danevad, Kristina Scott, Nils Danielsson, Bengt Andersson, Per Olhans.




Winter Sprint
Riktigt bra jobbat på dagens Winter Sprint. Blev ett antal nya PB´s. Grattis till Er. Särskilt tack till dom långväga gästerna från Lindesberg och Duderö IF. Med Ellinor Westling, Sacke Danevad, Johan Alm, Johan Sarkkinen, Bengt Allan Andersson, Toivo Johansson, Kristofer Larsson, Nils Danielsson, Anna Fagrell, Rickard Garbell, Anna Berglind, Marika Jansson, Emil Arnberg, Piia Gabrielsson, Kristina Scott, Henrik Dahlberg, Therese Andersson, Maja Edlund. Frånvarande; Niklas Nylund.






Julkulan
Den 12/12 arrangerade vi som vanligt vår tävling, Julkulan. Speciellt tack till dom som åkt en bra bit för att vara med.


Foto, bakre; Jan Sundström, Niklas Nylund, Olof Sundell, Sacke Danevad, Henric Lennmark-Appelbom, Fredrik Norström, Kristofer Larsson, Anna Fagrell, Nils Danielsson. Främre; Per Olhans, Hans Björkström, Kristina Scott, Toivo Johansson, Johan Alm, Emil Arnberg. Frånvarande; Piia Gabrielsson, Henrik Dahlberg.






VM I KETTLEBELLS I DUBLIN
26-29 november avgjordes VM i kettlebells i Dublin. Den hittills största och tuffaste tävlingen i sportens historia med 560 deltagare från 37 länder. Stämningen och ljudnivån var hög under alla dagarna. Speciellt under slutet av seten när publiken entusiastiskt hejade fram sina lyftare kändes det som att taket skulle lyfta. Fysiocenter Kettlebell Club från Falun hade tre deltagare. Jan Sundström tog en bronsmedalj i veteranklassen, +95 kg, med att sätta personligt rekord i longcycle med 56 repetitioner. Han tog också en fjärdeplats i samma klass i grenen biathlon.
Per Olhans tog guld i både longcycle och biathlon i veteranklassen, -85 kg. Det blev även ett silver och ett brons i dessa grenar i amatörklassen där det inte finns några åldersgränser. Mest nöjd var han med det nya personliga rekordet på 85 reps i longcycle. Både Jan och Per tävlade med 24 kg:s kulor.
Lite smolk i bägaren blev det då Bengt Andersson blev blåst på bronsmedaljen i veteranklassens longcycle. Det krånglade med klockorna så lyftaren bredvid plötsligt fick 11 extra reps under setets gång. Då Bengts set filmades så kunde man se detta. Men protesten avslogs med motivationen att bara klockan och inte lyftaren fanns med på filmen. Den ryske domaren nekade till att något fel begåtts. Så Bengt slutade på fjärde plats.
Chansen att se Falulyftarna, och även andra duktiga i klubben, finns den 12:e december då man avslutar säsongen i klubblokalen på hemmaplan.


Bildtext: Per Olhans, Jan Sundström, Bengt Andersson och Johanna Hultman från Nynäshamn, som kom femma i damernas veteranklass i snatch.




MEDALJER TILL FALUN I KETTLEBELLS
Lördagen den 17/10 avgjordes SM i kettlebells, grenen longcycle, i Trollhättan. Fysiocenter Kettlebell Club från Falun hade fem stycken deltagare. Kristina Scott, som med sina 49 år egentligen är veteran, tyckte att det var för liten utmaning i den klassen, där vikten är 2x12 kg, så hon deltog i seniorklassen i stället. Där blev det brons med ett personligt rekord med 62 repetitioner på 2x16 kg i klassen -68 kg. Per Olhans, som också är veteran, kände likadant och deltog i seniorklassen med 2x32 kg. Där blev det också ett personligt rekord med 48 reps. i -85 kg. Och det blev riktigt spännande. Han vann på samma antal som tvåan men Per vägde mindre. I veteranklassen, där man lyfter 2x20 kg, tog Jan Sundström guld med nya egna rekordet 80 reps. Tvåa kom Bengt Andersson med det tangerade personliga rekordet 64 reps. Trea blev en långvarigt handskadad Johan Sarkkinen med 53 reps. Således en god utdelning och alla var riktigt nöjda utom Johan som p.g.a. skadan låg långt under normal nivå. Nästa stora tävling blir VM i Dublin i slutet av november dit Jan, Bengt och Per åker.


Bildtext: Jan Sundström, Per Olhans, Kristina Scott, Johan Sarkkinen och Bengt Andersson.




Klubbtävling
Första klubbtävlingen för höstsäsongen. Några PB´s blev det. Medelåldern på lyftarna idag var 57,5 år. Rekord, det också. Speciellt tack till Piia Gabrielsson och ?Henrik Dahlberg? för att dom kom upp från Lindesberg och dömde. Med Sacke Danevad, Johan Sarkkinen, Bengt Allan Andersson, ??Toivo Johansson?, Kristina Scott, ?Nils Danielsson?. Bra jobbat allihopa.






Kettlebells, Varna.
10 - 15:e juli avgjordes stora EM i kettlebells i Varna i Bulgarien. Precis som förra året var Per Olhans ende lyftare från Sverige och precis som förra året blev det tre guld och ett silver i amatör och veteranklasserna. Fast det var nära att det inte blev någonting alls. Helgen innan avfärd insjuknade han i magvirus och blev inlagd på sjukhus med dropp.
- Ja, det var ju lite dålig timing. Jag tappade sju kilo på 2-3 dagar. När jag väl kom ner dit till invägningen så hade jag tagit igen fyra kilo. Men det kändes att krafterna inte var riktigt tillbaka under tävlingsdagarna. Det var lite skakigt i lyften. Så efter omständigheterna måste jag vara nöjd med placeringarna. Men resultaten var lite sämre än vad jag räknat med.
Förutom SM i oktober så är nästa stora tävling VM i Dublin i november och då räknar Per med att det kommer att vara flera lyftare från Sverige.
- Ja, det finns många bra lyftare i landet så jag tror på att runt femton stycken kommer att åka. Förhoppningsvis kommer fem av dom att komma från vår lokala klubb i Falun, avslutar Per.

Per Olhans tillsammans med den bäste lyftaren genom alla tider, ryssen Ivan Denisov.




EM-medaljer till kettlebells-veteraner
Kettlebells, Kaunas, Litauen.
Den 27 - 28 juni som var avgjordes EM i kettlebells för ungdomar och veteraner i Kaunas, Litauen. På ungdomssidan fanns ingen svensk representant men bland veteranerna fanns sex från Sverige, varav fem stycken från Faluklubben Fysiocenter Kettlebell Club. På lördagen blev det guld till Hans Björkström i +70-åresklassen då han snatchade en 12 kg:s kula 207 gånger. Även Per Olhans tog guld i snatch, 24 kg, med 184 reps i klassen 50-54 år i en jämn kamp där det bara skilde 4 reps mellan 1:an och 3:an. I samma åldersklass tog Jan Sundström silver genom att göra 56 st. jerk med 2x24 kg.
På söndagen blev Kristina Scott 2:a och Janina Björkström 3:a i longcycle, kategorin 45-49 år. 105 resp. 103 reps. Vann gjorde också en svenska, Johanna Hultman från Nynäshamn.
Det var kvavt och varmt i lokalen så det blev inga personliga rekord den här gången men resultaten räckte glädjande nog till för att vinna lag tävlingen bland veteraner. Faluns veteraner står sig alltså väldigt väl i den internationella konkurrensen.

Per Olhans, Hans Björkström, Jan Sundström.


Janina Björkström, Johanna Hultman, Kristina Scott.





Resultat från halv-mara i Ultimare Girevik Cup
Resultat från dagens (24/4) halv-mara i Ultimare Girevik Cup, Stage 1. Särskilt tack till Fredrik Tjulin som kom ända från Nynäshamn för att delta. Kanonbra kämpat alla.

Foto: Bakre; Tim Snell, Bengt Allan Andersson, Sacke Danevad (som tränat KB i bara 5 veckor), Jan Sundström, Per Olhans Fysiocenter KettlebellClub, Niklas Nylund. Främre; Hans Björkström, Janina Björkström, Fredrik Tjulin.





Kettlebells/Örebro
I helgen, 25/4, avgjordes det andra SM:et i kettlebellsgrenen Biathlon (jerk + snatch). Fysiocenter Kettlebell Club, som är en av de större i landet, hade åtta deltagande lyftare. Och det blev bra utdelning. Sex av dom tog medalj. Man får en viss poäng beroende på vikten på kulan och hur många lyft man gör på 10 minuter. Bland damerna så tog Kristina Scott ett brons i -68 kg på 139 poäng och Janina Björkström knep ett silver i +73 kg, 150,5 poäng. Herrarnas resultat blev enligt följande: -78 kg, 5. Bengt Andersson, 136 p. -85 kg: 1. Per Olhans, 346,5 p. -95 kg: 2. Johan Sarkkinen, 225 p. 4. Niklas Nylund, 183 p. +95 kg: 1. Jan Sundström, 220,5 p. 3. Johan Alm, 103p.


Bildtext: Bakre raden; Jan Sundström, Bengt Andersson, Johan Sarkkinen, Niklas Nylund. Främre raden; Kristina Scott, Johan Alm, Per Olhans, Janina Björkström.





För-SM
Många nya PB´s på "För-SM" i Falun den 28/3. Riktigt bra kämpat, alla!


Fr. v: Tim Snell, Hans Björkström, Bengt Allan Andersson, Kristina Scott, Niklas Nylund, Johan Sarkkinen, Johanna Hultman, Jan Sundström.





Monstervasan
13 st. genomförde den 7/3 "Monstervasan" 90 min. KB-pass varav 51 min aktivitet. 8 olika övningar, 24 set. Tyvärr fick undertecknad, p.g.a. knäskada, kliva av i Hökberg och ta bussen till Mora. Efter det blev det "after jerk" med thai-mat. Bra kämpat, alla!! St. fr. v: Jan Sundström, Johan Sarkkinen, Niklas Nylund, Victor Snell, Tim Snell, Johan Alm, Bengt Allan Andersson, Klas Lindskog. Sit. fr. v: Hans Björkström Catharina Gustavsson, Janina Björkström, Kristina Scott, Per Olhans.



5 lyftare (medelålder 52,8) från Fysiocenter Kettlebell Club tävlade den 28/2 i Uddevalla LC Open. Jan Sundström, 2x20, 61 reps. Johan Sarkkinen, 2x24, 52 reps. Kristina Scott, 1x16, 107 reps. Bengt Allan Andersson, 2x20, 57 reps. Per Olhans, 2x32, 43 reps.






Falun Winter Sprint
Här kommer resultaten från dagen övningar på "Falun Winter Sprint". Bra kämpat, alla (som vanligt)!


Stående fr.v: Per Olhans, Kjell Lind, Johan Alm, Toivo Johansson, Jan Sundström, Bengt Allan Andersson, Niklas Nylund, Hans Sundström, Johan Sarkkinen, Henrik Dahlberg. På knä: Piia Gabrielsson, Kristina Scott, Janina Björkström. Saknas: Kristofer Larsson






Julkulan avgjordes 13/12 i Falun.
De flesta valde att prova nya, tyngre vikter eller att stå längre tid än vad de klarat förut. Och INGEN ställde ner innan tiden gått ut (som vanligt). Bra jobbat, alla!!


Fotot, stående fr. v. Per Olhans, Johan Alm, Bengt Allan Andersson, Johan Sarkkinen, Niklas Nylund, Henrik Dahlberg. Främre raden fr. v; Elin Thybäck, Piia Gabrielsson, Kristina Scott, Janina Björkström, Elin Boström.





Medaljer till Falun på Kettlebells-VM
Den 21-23 november avgjordes det hittills överlägset största mästerskapet i kettlebells då VM gick av stapeln i Hamburg, Tyskland. 540 deltagare från 36 länder fanns på plats. Tre svenskar deltog varav Per Olhans från Fysiocenter Kettlebell Club i Falun var en av dom. Och det blev tre silvermedaljer. Biathlon amatörer samt Longcycle amatörer och veteraner. Men det kunde lika gärna varit tre guld. Tekniken stämde inte riktigt och några reps blev bortdömda. Om alla blivit godkända så hade det blivit ädlaste valör i samtliga grenar. Så hårt var det. I longcycle t. ex. skilde det 9 reps mellan plats 1 och 5. Men det är svårt att inte vara nöjd med silver i den hårdaste konkurrensen hittills i tävlingssammanhang. Sporten sprider sig lavinartat och nästa år avgörs det i Dublin, Irland och då räknar man med ett mycket större antal deltagande. Men innan dess så blir det ett EM i Prag i maj och då kommer det ev. att bli fler medlemmar från Fysiocenter som kommer att delta.





För-VM (Pre-Worlds) avgjordes 25/10 i Falun med många goda insatser.


Gänget som gjorde det, stående från v: Per Olhans Fysiocenter KettlebellClub, Tim Snell, Klas Lindskog, Bengt Allan Andersson, Johan Alm, Johan Sarkkinen, Kristofer Larsson, Henrik Dahlberg. Sittande från v: Catharina Gustavsson, Kristina Scott, Annelie Andersson, Piia Gabrielsson. Fattas på bilden: Janina och Hans Björkström.




Medaljregn över Falun på SM i kettlebells
Lördagen den 4/10 avgjordes SM i kettlebells, grenen longcycle, i Frösåkershallen i Östhammar. Fysiocenter Kettlebell Club i Falun hade 9 anmälda varav 8 kom till start. Och det blev stora framgångar med medaljer till nästan alla. Nästa tävling sker på hemmaplan i Falun den 25:e oktober. Resultat i de klasser klubben var representerade:
Ungdom 15-17 år: 1. Maximilian Bäckman, Piteå, 109,5 p. 2. Victor Snell, Falun, 67,5 p. (2x16 kg/45 reps). Kvinnor veteraner: 1. Johanna Hultman, Nynäshamn, 88 p. 2. Janina Björkström, Falun, 79,1 p. (1x16 kg/113 reps). 3. Kristina Scott, Falun, 59,5 p. (1x16 kg/85 reps).
Män seniorer -85 kg: 1. Per Olhans, Falun, 140,4 p. (2x28 kg/64 reps). 2. Fredrik Berglund, Piteå, 112,5 p...5. Tim Snell, Falun, 57 p. (2x20 kg/57 reps.
Män veteraner: 1. Johan Sarkkinen, Falun, 72 p. (2x24 kg/48 reps). 2. Jan Sundström, Falun, 70 p. (2x20 kg/70 reps). 3. Bengt Andersson, Falun, 56 p. (2x16 kg/80 reps). 4. Claes Nord, Duderö, 39 p.


Bilden: Bakre raden; Bengt Andersson, Jan Sundström. Sittande; Kristina Scott, Victor Snell, Johan Sarkkinen, Per Olhans, Tim Snell, Janina Björkström.




Här kommer resultaten från höstens första race som gick av stapeln idag. Nya, tyngre vikter på 7 av 9 tävlande innebar 7 nya PB. Värt att notera: SAMTLIGA höll hela tiden ut. Starkt jobbat, alla!!


Stående fr. v: Per Olhans Fysiocenter KettlebellClub, Jan Sundström, Bengt Allan Andersson, Niklas Nylund, Johan Sarkkinen. På knä fr. v: Kristina Scott, Janina Björkström, Hans Björkström, Tim Snell.





Den 17/6 tog sig Per Olhans ner till Arena Gym i Fagersta och hade en kvällsutbildning i de klassiska lyften inom Kettlebells. Det blev en rolig kväll med trevliga, intresserade människor i olika åldrar. Som det ska, och brukar vara, alltså.






Den 24/5 avgjordes Falun Longcycle Open.
Särskilt glada blev vi att det kom några från Lindesberg och deltog. On their feet; Tomas Andersson, Jan Sundström, Catharina Gustavsson, Kristofer Larsson, Johan Alm, Johan Sarkkinen, Bengt Allan Andersson, Tim Snell, Niklas Nylund, Klas Lindskog. On their knees; Per Olhans, Janina Björkström, Annelie Andersson, Henrik Dahlberg.







Den 13-15 maj hölls EM i kettlebells i sportens ursprungliga vagga, d.v.s. Ryssland. Tävlingarna avgjordes i St.Petersburg.

Som ende svenske representant åkte Fysiocenter Kettlebell Clubs Per Olhans över och gjorde sitt bästa.
Det resulterade i tre guld och ett silver. Guld togs i Biathlon och Longcycle i amatörklassen samt i Longcycle i veteranklassen, 50-54 år. Silvret togs i Biathlon, veteraner, 50-54 år. I samtliga klasser användes 24 kg:s kulor. Seniorerna i klassen "Proffessionals" använder 32 kg:s kulor.







Team Fysiocenter Kettlebell Club arrangerade SM i Biathlon och Strongsport under helgen 12-13 april och vi nådde fina framgångar med våra tävlande. Tack alla som var med och tävlade och till de som fanns med i arrangörsstaben och skötte allt runtom.









Vi håller till i gympasalen under gamla entrén vid Lugnets idrottsanläggning.
Tävlingsstart, lördag 10.30, söndag 10.45.
Välkomna att titta och heja på!








Trots många avhopp pga sjukdom och skador så blev vi i alla fall 13 st som genomförde 30 starter + stafett. God stämning och starkt jobbat, allihopa. Ser lovande ut inför SM.



Stående fr. v: Johan Sarkkinen, Fredrik Norström, Olivier Vaudour, Roger Skoglund, Jan Sundström, Kjell Lind, Hans Björkström. Knästående fr. v: Catharina Gustavsson, Janina Björkström, Kristina Scott, Göran Nygårdh, Per Olhans. Fattas på bilden; Niklas Nylund.





KETTLEBELLSTÄVLING
FALUN WINTER SPRINT
KOM OCH SE FLERA UR SVENSKA ELITEN TÄVLA HOS OSS DEN 15/2, KL.11.30.
ETT FLERTAL MÄSTARE PÅ PLATS. + VÅRA EGNA, GOA KLUBBMEDLEMMAR FÖRSTÅS.
LONGCYCLE, SNATCH, JERK OCH STRONGSPORT. VÄLKOMNA!




Tvenne män i öfvre medelåldern gåfvo sig åstad i arla morgonstund på lördagsmorgonen medelst automobil af franskt märke, från residensstaden Falun i Dalecarlia till Gimo socken i Uppland för att delta i en, af Rikard Garbell, tidigare utannonserad, täfvling i den gamla anrika österländska sporten Kettlebells. Herrarna, Jan Sundström och Per Olhans, hade för afsikt att späka sig i den 10 minuter långa grenen Longcycle med vikter de icke hafva profvat innan denna begifvenhet. De gjorde sålunda som de bestämt innan, med följden att de blifvo relatifvt tillfredsställda med den utförda prestationen. I efterhand kunde di två dock konstatera att det eventuellt funnits plats för någon repetition till, kanske... Jan (+95kg) på 2x18 kg, 82 reps och Per (-85 kg) på 2x28 kg, 55 reps.

Filmer nedan till filmatiseringen af begifvenheten enligt följande:

Jan samt Per (med Fredrik Norström t.v. på 2x20kg)










Nya kulor, nya medlemmar, nya tävlande, nya klubbtröjor, nya klubbjackor, nya tävlingspodier, (delvis) ny lokal (större), (delvis) nytt golv, nya personliga rekord med nya vikter och tider. Årets sista (6:e i raden) tävling (julkulan) avgjordes idag. Som vanligt ställdes junior- OCH seniorklassen in. Bara veteraner, 42-69 år (snittålder 50,7). 11 st. gjorde 24 starter och visade stor entusiasm och tjock pannben. Resultat:
 • Jerk, 5 min:
  Catharina Gustavsson, -65, 2x8 kg, 74 r. Janina Björkström, +72, 2x12 kg, 89 r. Mats Hemstrand, -85, 2x14 kg, 68 r. Bengt Andersson, -85, 2x14 kg, 66 r. Kjell Lind, +95, 2x16 kg, 71 r. Jan Sundström, +95,
  2x16 kg, 59 r. Johan Alm, +95, 2x16 kg, 43 r.

 • Jerk, 10 min:
  Per Olhans, -85, 2x24 kg, 100 r. Johan Sarkkinen, -95, 2x16 kg, 117 r.
 • Snatch, 5 min:
  Kristina Scott, +72, 12 kg, 87 r. Hans Björkström, -78, 16 kg, 96 r (1 arm). Bengt Andersson, -85, 14 kg, 96 r.

 • Snatch, 10 min:
  Catharina Gustavsson, -65, 8 kg, 114 r. Janina Björkström, +72, 16 kg, 96 r. Hans Björkström, -78, 14 kg, 167 r. Per Olhans, -85, 24 kg, 189 r. Johan Sarkkinen, -95, 16 kg, 218 r. Jan Sundström, +95, 16 kg, 193 r.

 • LC, 5 min:
  Mats Hemstrand, -85, 2x14 kg, 52 r. Kjell Lind, +95, 2x16 kg, 49 r.

 • LC, 10 min: Catharina Gustavsson, -65, 2x8 kg, 30 r (avbrutet). Janina Björkström, +72, 1x16 kg, 121 r. Kristina Scott, +72, 1x12 kg, 108 r. Jan Sundström, +95, 2x16 kg, 93 r.


Fotot: Stående, Jan Sundström, Kjell Lind, Mats Hemstrand, Bengt Andersson, Johan Sarkkinen, Johan Alm, Magnus Claesson (coach, counter).
Sittande; Per Olhans, Janina Björkström, Hans Björkström, Kristina Scott, Catharina Gustavsson.



Jahapp! Då har vi kört ett race igen då. Det var väl lite si och så med nöjdheten efteråt för somliga idag men svetten sprutade som vanligt. Bästa tekniken för dagen får tillskrivas damerna, Kristina Scott och Anna Göras, som gjorde sin andra resp. första tävling. Mycket snyggt utfört! Själv ordnade undertecknad ett par snygga blåsor i onsdags så dagens snatch fick avbrytas i förtid. Men vi kommer igen och ser framåt! Nästa race blir den 14/12.

Dagens resultat:
 • Jerk, 5 min: Johan Alm, +95, 2x16 kg, 35 reps.
 • Jerk, 10 min: Johan Sarkkinen, -95, 2x18 kg, 60 reps (stop e. 6 min.)
 • Snatch, 5 min: Anna Göras, -53, 12 kg, 106 reps. Kristina Scott, +72, 12 kg, 40 reps (slut e. 2.30). Jan Sundström, +95, 18 kg, 106 reps.
 • Snatch, 10 min: Per Olhans, -85, 24 kg, 166 reps (stop e. 8.30 pga "bad skin"). Johan Sarkkinen, -95, 18 kg, 146 reps (stop e. 8.15).
 • LC, 5 min: Anna Göras, -53, 12 kg, 59 reps. Per Olhans, -85, 2x28 kg, 35 reps. Magnus Claesson, -95, 2x16 kg, 53 reps.
 • LC, 10 min: Kristina Scott, +72, 12 kg, 109 reps. Jan Sundström, +95, 2x16 kg, 84 reps.

Bilden: Johan Alm, Anna Göras, Kristina Scott, Johan Sarkkinen, Jan Sunström, Magnus Claesson. Sittande: Per Olhans.



Till kompet av Blackfoot, Ted Nugent, Michael Monroe, Dr. Feelgood, Foghat m.fl. så körde vi den 14/9 höstens första KB-sammankomst. Vi saknade några trogna tränande pga sjukdom, arbete och annat, men de som körde skapade god stämning och under glada tillrop och god coaching så presterades det bra resultat. Jan och Kristina körde på tid för första gången och Magnus premiärade på 10 min. Bra gjort allihopa!! Nästa träff beräknas till slutet av oktober/början av november.

Resultat:
LC 10 min: Kristina Scott, +72, 10 kg, 106 reps. Johan Kostela, 78, 2x16, 50 reps (slut e. 7.30). Per Olhans, 85, 2x24, 72 reps. Magnus Claesson, 95, 2x14, 97 reps. Johan Sarkkinen, 95, 2x18, 75 reps (slut e. 8.15). Jan Sundström, +95, 2x16, 79 reps.
LC 5 min: Göran Nygårdh, 85, 2x12, 52 reps.
Snatch 5 min: Kristina Scott, +72, 10 kg, 93 reps. Per Olhans, 85, 24 kg, 108 reps. Magnus Claesson, 95, 20 kg, 94 reps. Johan Sarkkinen, 95, 26 kg, 60 reps (slut e. 3.40). Jan Sundström, +95, 16 kg, 108 reps.


Bilden fr. v: Per Olhans, Jan Sundström, Göran Nygårdh, Magnus Claesson, Kristina Scott, Johan Sarkkinen, Johan Kostela.



Act like the person you want to be. Se fotot.

Efter torsdagen brutala omgång i KB-hallen så ska jag nu med uppfläkta händer försöka knappa fram en sammanfattning om Fysiocenter Kettlebell Clubs första år i en sommar/semesterkrönika. Men först behöver jag be om ursäkt för det suddiga fotot från igår. Det togs av Magnus (som skulle vart med men var förkyld) som går under namnet ”Fiskarn”, men efter denna fotosession nog får heta ”Shaky”.

Från vår start i augusti förra året har vi haft 77 gemensamma gruppass, 6 nationella tävlingar där vi vid flera tillfällen haft långväga gäster och flera (här räknas mer än 1) svenska mästare på plats. Vi fick också, enligt uppgift, uppleva ett svenskt rekord här på vårkanten av Olivier Vaudour i jerk. Vi har kört halv, trekvarts- och hel Panthalon vi ett flertal tillfällen. Personliga rekord har slagits i olika grenar på löpande band och passen har varit fullbelagda vid i princip samtliga tillfällen, förutom sista månaden då ledigheterna börjat. Konditionen har gått upp, styrkan ökat och kilona rasat på många.

Tack alla entusiastiska deltagare. Tack också Åke och Mats som driver Lugnets Fysiocenter för deras stöd och support när idén kom upp om att starta klubben.
Nu blir det semesteruppehåll med gemensamma pass i några veckor men jag hoppas att Ni underhåller KB-träningen själva under sommaren och återkommer när vi kör igång igen den 12/8. Veckan innan tillbringar jag i Uddevalla under ledning av Igor Morozov för att lära mig mer om denna ädla sport för att sedan kunna delge Er detta.

Trevlig sommar!!

Per



Vart ju inte så många på Summer partyt men svetten sprutade i alla fall. Tomas var osäker på formen och körde på 18 kg men kände efteråt att han hade nog orkat ett tag till. Johan siktade på minst 20 min. eller 500 reps men fick ihop betydligt mer tack vare ett tjockt pannben. Per siktade på minst 30 men helst 60 min. men fick bryta vid 50 pga att stor smärta samt blodvite uppstått i bägge händerna.

Resultat:
10 min OALC: Tomas Andersson, 18 kg, 136 reps.
30 min snatch: Johan Sarkkinen, 16 kg, 639 reps
50 min. snatch; Per Olhans, 16 kg, 1150 reps. (Vikt före snatch: 84,0 kg. Efter snatch: 82,9 kg)


Fotot fr.v: Johan "Kampsportarn" Sarkkinen, Per "Kettle-Pelle" Olhans,
Tomas "Gaston" Andersson.
Fotograf: Magnus "Shaky" Claesson, CCCD (Coach, counter, controller, drinksupplier)



Fysiocenter Summer Penthalon part 2 kördes 27/6. Tre tappra svettades ymnigt och kämpade bra. Två personliga rekord blev det.

Tomas: 1366 p. PB (24kg/120 r, 24/60, 20/120, 18/108, 20/113)
Johan: 1494 p. PB (28/120, 24/60, 20/120, 24/108, 18/120)
Per: 1750 p. (32/120, 28/60, 26/120, 28/94, 24/112)


Fotot fr.v: Tomas "Gaston" Andersson, Johan "Kampsportarn" Sarkkinen, Per "Kettle-Pelle" Olhans.



Fysiocenter Summer Penthalon (6 min. var av clean, LC, jerk, snatch och pushpress med 5 min. vila mellan seten) part 1 gick av stapeln 17/6. Det var så extra jobbigt idag så det nästan på väg att bli massdöd i lokalen. Men det slutade med att alla satt personliga rekord. Och (som vanligt) låg medelåldern runt 50.

Resultat:
Torbjörn: 1488 p. (26 kg/120 r. 26/60, 24/120, 18/108, 20/120)
Kjell: 1231 p. (22/120, 20/60, 20/118, 16/108, 16/120)
Johan: 1437 p. (26/120, 24/60, 20/120, 22/108, 18/120)
Per: 1757,5 p. (32/120, 28/60, 28/101, 28/108, 24/112)
Magnus: 1410 p. (28/120, 24/60, 18/120, 20/108, 18/120)
Rolf: 860 p. (16/129, 16/60, 14/100, 14/100, 12/100)

Nästa chans för dom som inte kunde eller vill göra om det, kommer 27/6, kl. 17.30. Välkomna då!


Fotot fr.v: The Swetting Penthaloners: Johan " Kampsportarn" Sarkkinen, Rolf "Golf-Rolf" Reineby, Torbjörn "Pressarn" Renström, Kjell "Lemmy" Lind, Per "Kettle-Pelle" Olhans, Magnus "Fiskarn" Claesson.



Den 25/5 körde vi ett race igen. Blev inte så många den här gången. Men de som körde gjorde det bra och alla slog nå´t personligt rekord (PB). Och vi bugar speciellt djupt för Fredrik och Olivier som tagit sig från Stockholmstrakten upp till oss i Falun. Trevligt och engagerat!! Roligt också att Olivier slog svenskt rekord i jerk (111 st) i sin viktklass. Imponerande!

Resultat:
LC 5 min: 2x32 kg, Fredrik Norström, 25 reps (PB). Per Olhans, 2x24 kg, 43 reps (PB).
LC 10 min: Per Olhans, 2x20 kg, 91 reps.
Biathlon 10 min: Olivier Vaudour, 24 kg, 161 p. (111+100) (PB). Johan Sarkkinen, 16 kg, 188,5 p. (87+203) (PB).
Jerk 5 min: Olivier Vaudour, 2x32 kg, 16 reps (c:a 3 min) (PB?).


Fotot fr.v: Per Olhans (52 år, 83 kg), Johan Sarkkinen (46 år, 89 kg),
Fredrik Norström (37 år, 107 kg), Olivier Vaudour (34 år, 76 kg).



Den 6/5 hade vi vårt lilla KM i Biathlon (jerk + snatch). Vi körde enligt "SM-regler" (1,5p, 1p, 0,7p) med det tillägget att damerna kunde få köra på 10 och 8 kg och herrarna på 14 och 12. För det får man 0,5 resp. 0,3 p/2 klot. Flera duktiga lyftare fick förhinder pga anledning men de som kom slet så svetten sprutade och gjorde det bra. Speciellt med tanke på att de inte hållit på så länge och att medelåldern låg strax över 50 år.

Här är resultaten.
Damer, 5 min: Ann-Sofie Göras, 8 kg, 27,6 p. (81+103 r)
Herrar, 5 min: -90, Johan Sarkinen, 16 kg, 91,35 p. (67+127 r). -100, Magnus Claesson, 20 kg, 76,5 p (35+83 r), Kjell Lind, 16 kg, 60,2 p. (51+70 r). +100, Tomas Andersson, 16 kg, 71,4 p. (62+80 r).
Herrar, 10 min: -90, Per Olhans, 20 kg, 244,5 p. (132+225 r), Göran Nygårdh, 16 kg, 77,35 p. (51+119 r).


Fotot fr.v: Göran Nygårdh, Johan Sarkinen, Ann-Sofie Göras, Per Olhans, Kjell Lind, Magnus Claesson, Tomas Andersson.



Lördag 13/4 körde vi den senaste i raden av Kettlebelltävlingar.
Många var kallade men få dök upp. Men med tanke på alla sjukdomar som varit så... Särskilt kul ändå att Johanna kom upp från Nynäshamn för att vara med. Alla som var med körde dubbla set.

Resultat:
Biathlon, +72, Johanna Hultman, 16 kg, 141,5 p (J:131, S:152)
LC 5 min: +72, Janina Björkström, 16 kg, 65 r, -82, Hans Björkström, 1x12 kg, 57 r, -100, Kjell Lind, 2x14, 42 r, -100, Magnus Claesson, 2x16, 51 r.
LC, 10 min: -90, Per Olhans, 2x20, 93 r.
Snatch 5 min: -100, Kjell Lind, 16 kg, 78 r, -100, Magnus Claesson, 20 kg, 78 r.
Snatch 10 min: +72, Janina Björkström, 12 kg, 242 r.
Snatch 20 min: -82, Hans Björkström, 12 kg, 209 r (stop e. 12 min.), -90, Per Olhans, 16 kg, 462 r.

Nästa tävling kör vi den 25:e maj. Välkomna då!


Stående: Kjell Lind, Magnus Claesson, Johanna Hultman, Hans Björkström.
Knäst: Per Olhans, Janina Björkström, Inga Björkström.

Lördag 16/2 körde vi ännu en liten tävling/test. Många var kallade men flera lämnade återbud pga sjukdom. Men dom som körde gjorde det bra och var nöjda med sina resultat. Flera personliga rekord sattes. Resultat:
Biathlon, 10 min. Göran Nygårdh, 12 kg, 202,5 p (101 jerk + 203 snatch).
Longcycle, 5 min. Lina Håll, 1x8 kg, 59 reps. Janina Björkström, 2x12 kg, 53 reps. Hans Björkström, 2x10 kg, 44 reps. Magnus Claesson, 2x14 kg, 63 reps.
Longcycle, 10 min. Johan Kostela, 2x16 kg, 60 reps.
Jerk, 5 min. Hans Björkström, 2x10 kg, 32 reps, Janina Björkström, 2x12 kg, 82 reps.
Snatch 5 min. Lina Håll, 10 kg, 93 reps. Hans Björkström, 12 kg, 72 reps.
Janina Björkström, 12 kg, 117 reps. Johan Kostela, 16 kg, 100 reps. Hans Björkström, 10 kg, 120 reps.


Göran Nygårdh, Per Olhans (frustrerad ryggskadad arrangör), Johan Kostela, Magnus Claesson, Janina Björkström, Hans Björkström, Inga Björkström, Lina Håll.


Den 17/12 hade vi höstavslutning på Kettlebellklubben och arrangerade en liten test, kallad Jul-Kul(a), för den som ville. Det blev en rolig tillställning med många bra resultat. Flera av deltagarna hade aldrig kört på tid förut men klarade sig galant. Samtliga var trötta men nöjda efteråt. Fler tillfällen att köra på tid kommer under vintern och våren.
Vi kör igång de gemensamma träningarna igen den 7/1.

Resultat:
Jerk, 5 min. Göran Nygårdh, 2x12 kg, 89 reps.
Snatch, 5 min. Linda Söräng, 8 kg, 127 reps. Hans Björkström, 10 kg, 112 reps. Janina Björkström, 12 kg, 120 reps. Magnus Claesson, 16 kg, 85 reps. Per Olhans, 20 kg, 123 reps.
Snatch 10 min. Göran Nygårdh, 12 kg, 181 reps.
Longcycle, 5 min. Linda Söräng, 8 kg, 70 reps. Janina Björkström, 12 kg, 66 reps. Magnus Claesson, 2x12 kg, 60 reps. Torbjörn Renström, 2x16 kg, 53 reps.
Longcycle 10 min. Hans Björkström, 1x10 kg, 113 reps. Johan Kostela, 2x16 kg, 52 reps. Per Olhans, 2x20 kg, 88 reps.


Fr.v. Torbjörn Renström, Magnus Claesson, Johan Kostela, Göran Nygårdh, Per Olhans, Janina Björkström, Hans Björkström. Sittande: Linda Söräng.


Då vi blivit så många på måndagarnas kettlebellpass så kommer vi även att köra på torsdagar i fortsättningen. Måndagstiden, 17.10, kvarstår. På torsdagar börjar vi 17.30.
Vi kommer dock av säkerhets- och utrymmesskäl att begränsa antalet till 10 deltagare per gång. Listor finns i receptionen där man kan anmäla sig max en vecka i förväg.
Detta gäller från torsdag, 6/9.


27/10, arrangerades Dalarnas första (vad vi vet) Kettlebellstävling på Fysiocenter i Falun. Flera var anmälda men några fick förhinder, men de som deltog var nöjda och gjorde bra resultat. Bäst lyckades Fredrik Norström från Stockholm som slog ett prydligt personligt rekord och gick in på topp tre i Sverige i år. Det bådar gott inför SM, det tredje i ordningen, som går av stapeln på Bosön i Stockholm om en månad.
Det tävlades i Biathlon, två olika moment, jerk och snatch, där man lägger ihop poängen, samt Longcycle, där man går nerifrån och hela vägen upp i ett moment. Rörelserna kan liknas vid tyngdlyftning där jerk motsvarar press, snatch motsvarar ryck och longcycle har samma moment som stöt.
Skillnaden är att i stället för att göra ett maxlyft som tyngdlyftare gör så ska man försöka göra så många repetitioner som möjligt under 10 minuter (ingen söndagspromenad på golfbanan, direkt...).
Faktum är att det är tyngdlyftningens rörelser som baseras på Kettlebells då man började redan för 200 år sedan utöva dessa övningar i Ryssland. Den betraktas som Rysslands nationalsport och har exporterats därifrån till USA i början på 90-talet och därefter kommit tillbaka till Europa runt sekelskiftet. Under den tiden hann sporten byta namn från girya, som den heter på ryska, till Kettlebells.
Flera svenska män är duktiga men det är på den kvinnliga sidan vi utmärker oss mest. Tre svenska tjejer har i dagarna åkt över till USA för att delta i VM som genomförs nu i helgen.
Lokalt så kommer det att anordnas flera tävlingar. Kanske en till innan jul och fyra till är planerade under nästa år.
Resultat; Biathlon: Göran Nygårdh, 2x12 kg, 62 jerk, 135 snatch (1x12 kg).
Longcycle; Fredrik Norström, 2x24 kg, 73 reps. Johan Kostela, 2x16 kg, 51 reps.


Göran Nygårdh, Orsa, Per Olhans, Fysiocenter, Fredrik Norström, Stockholm och Johan Kostela, Falun.

Kettlebell är ett 200 årigt ryskt träningsredskap som har blivit mycket populärt i västvärlden. Det är ett fantastiskt redskap som stärker kroppens muskulatur.

Träningen är funktionell, enkel och kräver lite utrustning. Den utmanar din balans, flexibilitet och koordination samt ökar din kondition och styrka. Kursen passar dig som redan tränar idag och vill utveckla din träning.
 
Lugnets Fysiocenter AB, Svärdsjögatan 28, 791 31 Falun, Tel: 023-635 70, Fax: 023-636 44, e-mail: info@fysiocenter.se