Svärdsjögatan 28
791 31 Falun
023-635 70

Ordinarie tider

08-22
Ti 07-22
On 08-22
To 07-20
Fr 07-19
09-15
12-17

Se tillfälliga tider.

Aktuellt

Guld och världsrekord i kettlebells
Kettlebells, Loutraki
12-14 oktober avgjordes VM i kettlebells i Loutraki i Grekland. Sverige hade 9 deltagare på plats. En av dem var Tiffany Bettembourg, boendes i Linköping men med rötterna i Falun. Hon plockade hem ett guld i jerk och ett silver i longcycle. Den sistnämnda grenen var den som var det egentliga målet då hon bara tre veckor innan VM gjorde 114 repetitioner med 2x16 kg, vilket är 4 reps över det gällande världsrekordet. Men vid det tillfället vägde hon lite för mycket för att det skulle godkännas i hennes viktklass. Longcycle gick första dagen och hon fick inte till det riktigt med tekniken och det slutade med 99 reps och ett silver.
- Jag var riktigt besviken på resultatet då träningen har gått som på räls. Ända tills dagen efter jag gjorde 114, säger hon.
Då insjuknade hon på rosfeber. Armen svullnade upp och hon fick ta starka mediciner och inte träna på 10 dagar. Och när hon väl blev frisk från det så åkte hon på matförgiftning förra helgen.
- Dålig sushi var det. Och sen blev flyget försenat när jag skulle åka så jag kom ner en dag senare och hann precis väga in mig i tid. Så det var ingen höjdare till uppladdning precis.
Men andra dagen så gick det betydligt bättre. Med 154 reps i jerk, 2x16 kg så krossade hon det gamla rekordet. Hela hallen stod och jublade på slutet av setet när då såg vartåt det bar.
- Det var en helt annan känsla den andra dagen och allt funkade mycket bättre. Verkar som det behövdes en dag till för att krafterna skulle komma tillbaka.
En av hennes landslagskompisar som stod på en plattform bredvid, Marika Jansson från Duderö, Östhammar, slog även hon världsrekord i sin viktklass med 127 repetitioner. Tiffanys och Marikas världsrekord var de enda under tävlingarna.

Tränare och coach för Tiffany är Per Olhans som också var den andra deltagaren från dalarna. Han tävlar för Fysiocenter Kettlebell Club i Falun och är också ledare för landslaget och ordförande i det relativt nybildade Svenska Kettlebell Förbundet. Det blev 3 guld och 1 silver för Per som inte alls var nöjd med sin insats.
- Nej, jag var en bit ifrån mina personliga rekord. Jag har haft problem med mina knän under en längre period som gjort att jag förlorat en hel del muskelmassa i benen. Det gör att jag får svårigheter att trycka upp kulorna ordentligt. Men det är klart att jag är glad för medaljerna, säger Per, som deltog i grenarna longcycle och biathlon (jerk och snatch) i veteranklass och den öppna klassen där det inte är några åldersgränser. Samtliga med 2x24 kg:s kulor.
Nästa stora tävling är VM i maraton. Det betyder att man står med en kula i 30 eller 60 minuter i stället för de 10 minuterna med 2 kulor som var fallet i helgen. Det går i Milano i Italien i slutet av november blir premiär för Per i internationella sammanhang när det gäller det längre seten.
- Ja, det ska bli intressant. Jag tänker försöka mig på två grenar. På lördagen hade jag tänkt göra två st. 30 minutersset och på söndagen två st. 60 minutersset. 24 kg på det kortare och 20 kg på de längre. Får se hur det går, avslutar Per.

Sverige tog under helgen 9 guld och 3 silver. Alltså totalt 12 medaljer, varav hälften alltså hamnade hos de båda dalalyftarna.


Eken Open, Stockholm
Fysiocenter Kettlebell Club var med och arrangerade, skulle det visa sig, den bästa klubbtävlingen i landet hittills. Många personliga rekord och svenska rekord. Dessutom två världsrekord.
 
Lugnets Fysiocenter AB, Svärdsjögatan 28, 791 31 Falun, Tel: 023-635 70, Fax: 023-636 44, e-mail: info@fysiocenter.se