Svärdsjögatan 28
791 31 Falun
023-635 70

Sommartider v28-33

Se även tillfälliga tider.

Aktuellt

Ultimate Girevik Cup
Den 13/5 gick del 2 av den internationella halvmaraton tävlingen Ultimate Girevik Cup. Det innebär att man kör i 30 minuter med ett klot, med obegränsat antal handbyten, i ett sträck utan att sätta ner.


SM i kettlebells
Fysiocenter Kettlebell Club från Falun arrangerade i helgen framgångsrikt SM i kettlebells i Lugnets A-hall.
På lördagen kördes Biathlon och på söndagen Longcycle. Som vanligt hade världens bästa veteranklubb ett stort antal deltagare även om några stycken valde att avstå pga småskador.
Ellinor Westling tog brons i biathlon genom att sätta två rejäla personliga rekord i jerk och snatch i veteranklassen. Brons blev det också för talangen Henric Appelbom i -85 kilosklassen. I herrarnas veteranklass lade klubben beslag på de fyra första platserna med Johan Sarkkinen som guldmedaljör. Silver blev det för Niklas Nylund och bronset gick till Sacke Danevad. Fjärdeplatsen tog den överlägset äldste deltagaren i helgen, Nils Danielsson.
Söndagens tävlingar höll hög världsklass. Vi fick också uppleva ett världsrekord i damernas 73 kilos klass genom Birgitta Frisell från Duderö som drog upp 2 x 16 kilo 106 gånger. Hon hade själv det gamla på 102 reps.
Övriga klasser innehöll både europa- och världsmästare och de personliga rekorden stod som spön i backen. Det verkar som de flesta lyckats pricka formen även om det fanns ett fåtal som blev besvikna.
Som bäst för Faluklubben blev det här en fjärdeplats för Ellinor och en tredjeplats för Emil Arnberg i veteranklasserna. Även om det inte blev fler medaljer så slogs det många nya personliga rekord.
Stämningen var hög hela helgen och på söndagen kom den legendariske olympiske bronsmedaljören Hans Bettembourg och agerade prisutdelare. Bl.a. fick han dela ut guld till sin dotter Tiffany, som tävlar för Linköping, i 68 kilos klassen, som drog upp 2 x 20 kilo hela 67 gånger. Lite guldstänk på Falun blev det ändå där då hon har Per Olhans som tränare.

Stående fr.v: Johan Sarkkinen, Niklas Nylund, Per Olhans (speaker, huvuddomare och ansvarig för arrangemanget), Ellinor Westling, Bengt Andersson, Sacke Danevad. Knäst. fr.v: Nils Danielsson, Henric Appelbom, Emil Arnberg, Klas Lindskog.

Kettlebellsguld i USA
WAKSC, World Assosiation of Kettlebell Sport Clubs, arrangerade i helgen VM i Costa Mesa i Kalifornien i USA. Ett VM, anordnat som ett alternativ till det andra stora VM som ryssarna håller. Anledningen är att de inte tror att kvinnor kan lyfta kettlebells på samma villkor som män. D.v.s. med två kulor. Men i väst så arrangeras tävlingarna jämlikt, och har gjorts så i flera år. Flera ryska mästare som anammat den västerländska jömlikheten var med i staben som stod bakom tävlingen.
65 klubbar och närmare 300 lyftare från 27 länder deltog och lyfte från tidig morgon till sen eftermiddag i tre dagar. Jerk på fredagen, snatch på lördagen och longcycle på söndagen.
Fysiocenter Kettlebell Club från Falun hade 8 deltagare närvarande och det gick överraskande bra. Klubben tog 9 guld, 3 silver, 5 brons och satte dessutom 17 personliga rekord.
Kristina Scott, 51, vann alla sina tre grenar i veteranklassen där man använder 2x12 kg. Hon blev dessutom utsedd till "Absolute light weight World Champion" där man räknar ihop alla tre grenarna.
Sacke Danevad, 58, gjorde detsamma på herrsidan med 2x16 kg, där han i hård konkurrens med Bengt Andersson, 64, tog hem den stora titeln. Efter tre grenar skiljde det bara fyra repetitioner mellan dom. 434 mot 430. Detta trots att Bengt tog både guld, silver och brons medans Sacke fick nöja sig med ett brons individuellt. Men ett starkt snatchset avgjorde till hans fördel.
- Jag är så lycklig så jag tror knappt det är sant, säger Sacke, som för drygt tre år sedan drabbades av en stroke.
- Då hade jag inte ens hört talas om en kettlebell. Men nu har jag tränat i snart två år. Vilken resa man gjort, tillägger han.
Samma titel tog även Per Olhans, 56, hem i den tunga klassen bland veteranerna där man använder 2x24 kg, "Absolute heavy weight World Champion". Detta trots att han inte var i närheten av sina personliga rekord. mest p.g.a. en efterhängsen knäskada. Han vann ändå alla sina grenar och som en bonus fick han, högst oväntat, också pris för bästa prestation i veteranklassen, alla kategorier.
Ellinor Westling, 46, tog hem ett guld och två silver med 2x12 kg i den öppna klassen, 18-49 år, och satte tre prydliga personliga rekord. Mycket bra med tanke på att hon bara tränat i drygt ett år.
Catharina Gustavsson, 56, har inte kunnat träna fullt p.g.a. sina astmaproblem. Och det fortsatte också här. Trots detta blev det i alla fall ett brons.
Nils Danielsson, var som med sina 74 år tävlingens klart äldste deltagare. Trots att man kan gå ner till 2x12 kg när man har passerat 70 så valde han att lyfta med 2x16, envis som han är. Det blev inga medaljer men personliga rekord i alla dicipliner.
Ett stort genombrott stod den blott 19-årige Henric Appelbom för då han premiärtävlade med 2x24 kg. Mest imponerande var hans set i longcycle där han stod tiden ut och drog upp kulorna 47 gånger. Han har haft en riktigt bra utveckling då han började med kettlebell sport för bara ett och ett halvt år sedan. Ett riktigt framtidslöfte.
Nästa stora tävling är SM som arrangeras på Lugnet i Falun den 8-9 april där alla dessa lyftare och den övriga svenska eliten deltar. Faluklubben står som arrangör.


Fr.v: Bengt Andersson, Nils Danielsson, Sacke Danevad, Per Olhans, Catharina Gustavsson, Jari Rönkä (Olofström), Ellinor Westling. Sittande: Kristina Scott, Henric Appelbom. I bakgrunden på väggen ser man bilder på Per Olhans t.v. och Johan Alm (som inte var med) t.h.

Information från landstinget gällande avbokade och uteblivna besök. Klicka här!

Fotleds- och knäskydd
Nu har vi börjat sälja fotleds- och knäskydd från Bauerfeind. Högkvalitetsprodukter med mycket god komfort. Vi har även skoinlägg från Bauerfeind.


 
Lugnets Fysiocenter AB, Svärdsjögatan 28, 791 31 Falun, Tel: 023-635 70, Fax: 023-636 44, e-mail: info@fysiocenter.se